Soluția inedită care a ajutat la stoparea abandonului școlar în satele din Cluj
June 4, 2018
Părintii copiilor au fost învățați să își înființeze culturi de mentă, busuioc și rucola. Au încheiat apoi colaborări cu diverse restaurante.
Au avut cum să achite un program “after school”, unde cei mici aprofundează materiile importante, mănâncă și se joacă.
Laurențiu este unul dintre părinții dispuși să facă o astfel de înțelegere. Pentru că a trebuit să își câștige traiul o bună vreme în străinătate, departe de băiatul său, ideea de a-și face aici o afacere i-a surâs. Acum are patru solarii cu plante aromatice, iar în prima lună a castigat 2000 de lei.
LAURENȚIU, producător: “30% din venitul pe care îl obținem merg la copii și restul ne ramân nouă. Am zis să venim acasă să facem ceva pentru noi, să nu mai lucrăm în străinătate, să îi dăm copilului o educație mai bună, să fim lângă el.”
Asociația care a inițiat totul a venit în comunitate cu un plan de afacere socială. Voluntarii le-au cumpărat părinților materiale pentru sere și i-au învățat cum să cultive plantele.
Maria este mama a doi copii si toata viata a fost casnica. Doar sotul ei aducea bani in casa, iar de cele mai multe ori nu si-au permis sa duca pe copiii in vacante. Odata cu plantatia de menta, situatia lor s-a schimbat.
MARIA, agricultor: “Nu credeam ca o sa fie atat de profitabil, dar am observant ca e ok, e o cultura care produce. Uneori nu imi permiteam sa il las in excursii sau sa viziteze ceva, dar datorita asociatiei si ca fac parte din ea, imi permit.”
Insa mare castig este ca parintii pot plati pentru ca cei mici sa faca mai multa carte.
MARIAN, elev: “La after school am invatat matematica mai bine, romana, foarte multe lucruri pe care eu nu le-am stiut. Mi-a dat foarte mare curaj sa continui scoala. Acum sunt in clasa a XI-a.”
In prezent 30 de copilasi beneficiaza de acest program.