Profesorul Gheorghe Balaci

Profesorul Gheorghe Balaci

Profesorul Gheorghe Balaci (1938-1999) și-a dedicat mai mult de jumătate din cei 61 de ani ai vieții școlii, elevilor și familiilor acestora, într-o activitate neîntreruptă de promovare a importanței studiilor.
Donează
Image

Gheorghe Balaci s-a născut în 1938, în comuna Movilița din județul Vrancea, într-o familie cu 6 frați, care a cunoscut dramele celui de-al Doilea Război Mondial. Din cauza situației precare în care se aflau majoritatea comunităților din regiunea Moldovei ca urmare a efectelor războiului și a unor veri secetoase, a fost nevoit, în 1952, să își părăsească familia și să vină pentru prima dată în Transilvania.

Municipiul Turda reprezintă locul în care a început o poveste de viață care ne-a inspirat în a avea curajul de a iniția proiectul de față. La vârsta de 14 ani, Gheorghe Balaci muncea ca fierar betonist pe unul dintre șantiere orașului, urmând în același timp cursurile serale ale Liceului “Mihai Viteazul”. Pasionat de frumusețea limbii și literaturii române, a frecventat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității “Babeș – Bolyai” Cluj-Napoca, fiind repartizat după terminarea studiilor la Școala Generală cu clasele I-VIII din comuna Chiuiești, județul Cluj.

Comuna care l-a dat Țării Lăpușului pe haiducul Pintea Viteazul a fost pentru Gheorghe Balaci locul în care acesta a descoperit frumusețea și secretele vieții de dascăl. Pe parcursul întregii sale cariere s-a dovedit a fi un pedagog desăvârșit, un profesor dedicat educării elevilor atât în cadrul școlii cât și în afara ei.

Mai mult de jumătate din cei 61 de ani ai vieții sale au fost închinați școlii, elevilor, familiilor acestora precum și unei activități neobosite de promovare a importanței studiilor în rândul sătenilor care din diferite motive renunțaseră la continuarea acestora în cadrul școlii generale din comună sau a liceelor din Dej.

Misiunea pe care și-a asumat-o ca prim dascăl de limba și literatura română într-o comună cu peste 3 000 de locuitori, tactul pedagogic de care a dat dovadă, plăcerea nemărginită de a preda, zecile de generații pe care le-a format și destinele asupra cărora a reușit să își lase amprenta de profesor păstrează încă vie memoria “domnului Balaci”.

Memoria sa și exemplul său ne fac să apreciem importanța majoră a educației în rândul tinerilor, să apreciem valorile pe care școala românească le deține, profesorii și elevii care o formează.

Ne dorim ca Asociația Profesor Gheorghe Balaci să ofere acel sprijin de care mulți elevi, studenți dar și profesori au nevoie, acea posibilitate de a merge mai departe spre împlinirea unui vis – visul unei educații decente și a unui viitor mai bun, un vis pe care profesorul Gheorghe Balaci l-a transformat în realitate pentru elevii săi.

În memoria bunicului meu și a activității sale didactice,