Ne vezi activi în ultima vreme pe net și poate te întrebi care este „scopul și durata vizitei” 🙂 Ei bine, ne dorim să schimbăm viața copiilor de la sat prin educație. Și anume, vrem să contribuim la reducea ratei abandonului școlar și acordarea de suport elevilor merituoși în vederea continuării studiilor, atât la nivel liceal, cât și universitar.
Activitatea noastră a început în anul 2015, când 4 tineri au visat că pot schimba ceva, că pot contribui în mod real la a sprijini elevii din medii defavorizate, în special din mediul rural. În parteneriat cu mediul privat ne propunem să oferim sprijin financiar și non-financiar pentru elevii care își continuă studiile la liceu și facultate. Așadar, rolul organizației noastre este de a conecta companiile care se implică în activități de CSR și nevoia reală venită din comunitate, cu accent pe educația copiilor din mediul rural.
Suntem mereu în căutare de parteneri pentru programele noastre de mentorat și internship dedicate elevilor din mediul rural, așa că dacă ești o companie sau știi una, dă-i de știre. Orice se poate implica oricând pe parcursul anului școlar.
Noi credem cu tărie că doar prin educație putem schimba România.
Modelul nostru de implicare este clădit pe trei niveluri. Primul nivel presupune sprijinirea elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a prin ore suplimentare la română și matematică pentru a obține note bune la evaluarea națională. Prin activități de dezvoltare personală îi încurajăm să-și continue studiile.
Al doilea nivel de implicare presupune sprijinirea la liceu a elevilor care au trecut cu bine de evaluarea națională. Îi sprijinim, la fel, prin ore suplimentare, prin activități de dezvoltare personală, precum și prin burse de 300-400 de lei/ lună. Acest ajutor modest reprezintă pentru ei cea mai bună garanție că cineva are încredere în abilitățile și în viitorul lor. La nivelul al treilea de implicare, când deja elevii au ajuns și mai departe, la universitate, este nevoie, bineînțeles de sprijin financiar, o mică sumă de bani este întotdeauna de ajutor, cât mai ales de programe de mentorat și de internship. . Imaginează-ți un tânăr care vine de la sat, dintr-o casă cu 2 camere unde stau 2 părinți și 4 frați și care ajunge la facultate. De unde știe el ce vrea să devină sau să facă în viață? Noi îl ajutăm și cu programe de consiliere. Apoi, cu ajutorul oamenilor din companii ne propunem să-i oferim modele de urmat. Trasee profesionale de parcurs. Rețeta succesului, dacă s-ar putea. Cum încă n-o avem, le oferim acces la internship-uri plătite pentru ca ei să simtă că pot să-și câștige banii într-un mod cinstit și bazat pe competențele lor. Dar și pentru că altfel poți învăța cu burta plină.
Companiile care doresc să se implice în activitățile cu copiii din satele din județul Cluj o pot face nu doar financiar, ci și prin a-și implica proprii angajați în activități de voluntariat: plantat copaci, confecționat mărțișoare, serbare de Crăciun și alte activități propuse de elevi și profesori.
Sumarizând, modelul nostru de activitate își propune să implice mediul privat în educația copiilor din medii dezavantajate prin:
• ore suplimentare la matematică, română și materii de specialitate;
• sprijin cu burse pentru elevii de liceu;
• sprijin cu burse și programe de internship și mentorat pentru copii care au ajuns deja studenți;
• implicarea angajaților în activități de voluntariat, fundraising și teambuilding împreună cu copiii din diferite comunități rurale din județul Cluj.
Iată ce spune o elevă de liceu participantă la programul nostru „10 de liceu”:
Vreau să vă mulțumesc pentru că m-ați ajutat să învăț mai bine. Datorită acestui proiect, am reușit să învăț și să mă descurc la ore și la teme. La început, nu mă descurcam așa de bine la matematică și română, și nici nu aveam note așa mari, dar acum mă descurc foarte bine.
Doamna Mihaela Stan, profesoară de limba și literatura română de la Școala Gimnazială „Simion Balint” Copăceni, județul Cluj, exprimă foarte bine viziunea noastră despre ceea ce înseamnă să fii profesor:
De ce mi-am dorit această carieră? Consider că este o meserie care se bazează pe sentimentul minunat de a forma oamenii de mâine, că și dascălului i se datorează într-o anumită măsură traseul lor profesional, că are puterea de a-i ajuta să devină ceea ce își doresc și de a contribui la succesul lor în viitor.
Mihai Buhai, Managing Director al Companiei Yonder, explică mecanismul prin care parteneriatul cu asociația noastră este unul valoros pentru activitatea lor de implicare în comunitate:
Am avut multe interacțiuni de-a lungul timpului cu diverși actori din mediul economic și social, iar după o analiză mai realistă și serioasă, am realizat, ca și companie, că una dintre nevoile de bază ale societății noastre este creșterea nivelului existent de educație.
Așa că am început să căutăm proiecte în care ne regăsim ca filozofie și scop, și așa am ajuns să povestim cu cei de la Asociația Profesor Gheorghe Balaci. După ce Cătălin ne-a prezentat tot ce fac ei și cum ajută concret la îmbunătățirea educației tinerilor, ne-am dat seama, în scurt timp, că ne-am găsit proiectul pe care îl căutam.
Iar acum, tot ce putem spune e că suntem foarte mândri și bucuroși de rezultatele elevilor și suntem recunoscători că putem oferi o șansă, unor copii cu potențial așa de mare, la o viață și o educație mai bună.