Suntem o asociație mică, știm. Poate că mulți nici nu știți de noi. Și poate gândiți că suntem încă un ONG mai mult sau mai puțin activ. „Ce-am făcut când am tăcut”, cum ar spune Andreea Esca, vă prezentăm mai jos.
În 2015, adică în urmă cu 7 ani, am fost patru tineri care s-au entuziasmat de ceea ce am putea face împreună și am înființat Asociația Profesor Gheorghe Balaci. Numele l-a dat colegul nostru, Flavian-Cătălin Pah, cel care a și venit cu ideea fondării unei asociații. A spus despre ideea lui unui prieten și unei colege de facultate, care apoi mi-a spus și mie. Și așa a început povestea. Bine, povestea a început cu profesorul Gheorghe Balaci, despre care puteți citi aici.
Pe măsură ce au trecut anii, ne-am mai risipit, ne-am mai adunat și iar risipit, dar uitându-mă în urmă văd câteva proiecte faine. În mod voluntar, pe lângă joburile noastre, mai făceam câte o activitate cu asociația noastră și cu profesorii de la sate, din comunitățile unde eram prezenți.
În perioada 2015-2016 compania Farmec a crezut în visul nostru de a reduce abandonul școlar în rândul copiilor de la sat și am demarat împreună proiectul „Educație prin igienă”. 350 de copii au beneficiat de peste 5.000 de produse de igienă (pastă de dinți, apă de gură, șampoane, geluri de duș, săpunuri și deodorante) și sfaturi pentru menținerea sănătății și igienei corporale. Profesorii din școlile gimnaziale Aghireșu și Hășdate au fost cei care au derulat săptămânal diverse activități de dezvoltare personală cu elevii de la cum să împăturească un tricou, de câte ori să-și spele părul, cum să-și îngrijească hainele. Lucruri simple, ați spune. Dar când te speli la lighean, viața nu e chiar simplă. La vremea respectivă, Directorul General, Mircea Tudean, spunea despre noi următoarele: https://www.stiri.ong/finantari-si-csr/articol/farmec-sprijina-combaterea-abandonului-s
„Creșterea calității vieții copiilor și familiilor din zonele defavorizate va ajuta enorm la scăderea ratei abandonului școlar. Educația este vitală pentru dezvoltarea societății în general și a acestor comunități în particular și ne-am implicat în acest proiect cu speranța că fiecare copil va avea șansa la un trai mai bun și la un viitor mai frumos”.
Tot în perioada respectivă am dotat cu calculatoare un laborator de informatică în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 1 Leșu. 10 calculatoare la 140 de elevi poate nu e mare lucru, dar reprezintă un început bun pentru o educație adaptată nevoilor elevilor.
În 2016 am fost prezenți în cadrul UNTOLD cu câteva cutii de donații pentru a susține activitățile de afterschool din Aghireșu Sat. Încet, încet, presa începea să scrie despre noi. Tot în cadrul festivalului în Piața Unirii s-a organizat un târg de ONG-uri, unde fiecare organizație putea să se prezinte și să comercializeze diferite produse pentru a strânge fonduri. Noi am vândut limonadă cu mentă din producția proprie. Cum vine asta? Cu sprijinul Băncii Transilvania, am ajutat o familie din satul Aghireșu să construiască un solar, să producă mentă și s-o vândă în restaurantele din Cluj. Pressone a scris un reportaj tare fain despre noi atunci. Și dacă îți plăcea să bei limonată cu mentă în Clujul lui 2016 pe terasă la Chios, să știi că ai sprijinit și asociația noastră. Povestea cu afterschool-ul de la Aghireșu a fost posibilă în mare parte și datorită Asociației Trinity, care ne-a sprijinit financiar și cu idei. Asociația parteneră ne-a ajutat să distribuim menta în diverse locații din Cluj-Napoca.
Anul 2016 a fost foarte plin, am fost prezenți și în școala din Hășdate cu 2 grupe de afterschool: una pentru învățământul primar și una pentru cel gimnazial. În preajma Paștelui am organizat și o vânătoare de ouă de care copiii s-au bucurat foarte mult.
În 2017 am dus copiii la stomatolog, la Observatorul Astronomic, la film în Cluj-Napoca. Am apărut chiar și la știrile PRO TV . Nu la cele de la ora 5.00, evident. 🙂 În perioada 2018-2019 am continuat activitățile de afterschool. În 2020 activitatea noastră a fost mai redusă din cauza pandemiei. Unele proiecte n-au mai continuat, iar pe altele le-am dus cu greu de la un la altul, mai ales în momentele în care ne întrebam dacă suntem pe drumul cel bun, dacă chiar avem impact.
Acum, după 7 ani, putem spune că avem impact cu adevărat. Și că puterea mare de schimbare stă în organizațiile mici. Când ne uităm la Cipri și Melinda, ne dăm seama că am făcut ceva bine pe lumea aceasta. Ei sunt copiii pe care i-am sprijinit de la gimnaziu, la liceu și la facultate. Compania Yonder ne sprijină în mod constant activitatea din cadrul școlii din Copăceni. De exemplu, anul trecut, în 2021, 15 elevi au vizitat Cluj-Napoca și au participat la proiecția filmului “Micul Astronaut”, din cadrul programului EducaTIFF.
Yonder sunt cei care ne sprijină în derularea proiectului nostru „10 de liceu”. Mihai Buhai, Managing Director la Yonder, ne-a spus:
“Am avut multe interacțiuni de-a lungul timpului cu diverși actori din mediul economic și social, iar după o analiză mai realistă și serioasă, am realizat, ca și companie, că una dintre nevoile de bază ale societății noastre este creșterea nivelului existent de educație. Din acest motiv, ne-am propus ca una dintre componentele principale pe care dorim să le sprijinim este educația tinerilor, pentru a ajuta cât de mult putem situația acestora și a oferi tuturor șanse egale de învățare, indiferent de situația financiară a familiilor din care provin aceștia.
Așa că am început să căutăm proiecte în care ne regăsim ca filozofie și scop, și așa am ajuns să povestim cu cei de la Asociația Profesor Gheorghe Balaci. După ce Cătălin ne-a prezentat tot ce fac ei și cum ajută concret la îmbunătățirea educației tinerilor, ne-am dat seama, în scurt timp, că ne-am găsit proiectul pe care îl căutam.
Astfel, am decis să ne alăturăm lor și să susținem la rândul nostru 8 elevi de liceu din județul Cluj, pentru ca aceștia să își continue studiile la liceele din oraș. Iar acum, tot ce putem spune e că suntem foarte mândri și bucuroși de rezultatele elevilor și suntem recunoscători că putem oferi o șansă, unor copii cu potențial așa de mare, la o viață și o educație mai bună.”
Ce vorbe faine și încurajatoare! Așa cum bine ți-ai dat seama până acum, „România lucrului bine făcut”, nu este al politicienilor, ci al nostru, al celor care facem lucrurile să se întâmple. Și dacă ai rezistat să citești până aici, nu-ți cerem bani. Îți cerem timp și idei. Ceea ce e mai scump. Dar dacă dorești să te implici, ne poți ajuta cu un like & share, cu un comentariu și mai ales ne poți pune în legătură cu firme care vor să investească în comunitatea din care fac parte. Poate chiar compania ta ar vrea să doneze sau să gândească împreună cu noi un proiect mișto de CSR, de implicare a propriilor angajați.
Împreună reușim mai bine și mai multe!
asociatia profesor gheorghe balaci, asociatia trinity, banca transilvania, EducaTiff, Farmec, scoala gimnaziala aghiresu, scoala gimnaziala hasdate, scoala simion balint copaceni, yonder romania