Donatori: Crina Si Claudiu C., Raluca D., donator anonim
Pentru a reduce numărul abandonurilor școlare din rândul acestor elevi, Asociația Profesor Gheorghe Balaci, în parteneriat cu Asociația Trinity, alături de Școala Gimnazială Aghireșu – Fabrici, își propun implementarea unui program educațional de tipul after-school.
Școala Gimnazială Aghireșu, cu un efectiv total de 150 elevi, are în componență 2 grupe de gradiniță (44 de copii), o clasă pregătitoare, 3 clase primare (63 de copii) și 4 clase gimnaziale (48 de copii).
Din cei 150 de elevi ai școlii, 20 de elevi sunt transportați cu microbuzul școlar propriu din zona Ticu (compusă din localitățile: Ticu-Colonie, Ticu, Arghișu și Dâncu). În utimii 5 ani efectivele claselor au scăzut constant datorită apariției abandonului școlar în rândul elevilor. În perioada 2010-2015, 30 de elevi au abandonat cursurile.
Din cauza abandonului școlar și cazurilor de repetenție, Școala Aghireșu a fost nevoită să desființeze anumite clase, elevii promovați fiind transferați la alte școli. În anul școlar 2012-2013, clasa a II-a a fost desființată, clasa a VI-a și clasa a VIII-a fiind desființate în perioada 2013-2014, respectiv 2014-2015.
În general, abandonul școlar este cauzat de:
Un alt fenomen îngrijorător este reprezentat de creșterea procentului elevilor cu performante scăzute la învățătură, repetenție, corigențe multiple și risc de abandon școlar.În această situație se află un număr de 30 elevi: 15 elevi din ciclul primar și 15 elevi din ciclul gimnazial.
Pentru a reduce numărul abandonurilor școlare din rândul acestor elevi, Asociația Profesor Gheorghe Balaci, în parteneriat cu Asociația Trinity, alături de Școala Gimnazială Aghireșu – Fabrici, își propun implementarea unui program educațional de tipul afterschool, cu scopul:
1. De reducere a abandonul școlar cu 50%, în anul școlar 2015-2016;
2. De creștere a promovării cu 50%, în anul școlar 2015-2016;
3. De recuperare și consolidare a deprinderilor și cunoștințelor de bază: scris-citit-socotit, pentru cel puțin 50% din elevii din grupul țintă;
4. De creare a obișnuințelor de igienă personală și a unui stil de viață sănătos, civilizat și motivat.
DONEAZĂ O MASĂ CALDĂ
În zilele de desfășurare a activităților de tip afterschool, cei 30 de elevi ai Școlii Gimnaziale Aghireșu primesc o masă caldă, servită în sistem catering și asigurată de Restaurantul din Aghireșu-Fabrici. Astfel, restaurantul a devenit partener al asociației noastre, având însă obligația de a achiziționa minim 30% din produsele furnizate elevilor din comunitatea locală. Prin acest tip de măsuri, ne dorim să impulsionăm economia locală.
Prețul unei porții de mâncare (felul 2 și fructe) este de 7 lei iar masa/elev/lunar necesită un buget de 56 lei.
SUSȚINE UN PROFESOR
Sumele de bani donate în acest segment sunt dedicate profesorilor, sub forma unui fond de salarii, cu rolul de a răsplăti eforturile acestora și totodată, de a garanta existența în sala de clasă a oricărui material educațional necesar procesului de realfabetizare.
Activitățile de dezvoltare a deprinderilor de igienă personală și dezvoltare personală sunt susținute de prof. Livia Lăzăric (titulara catedrei de biologie și științe ale naturii).
Activitățile de recuperare a cunoștințelor de limba română sunt susținute de către prof. Luminița Ivan (titulara catedrei de limba și literatura română).
Activitățile de recuperare a cunoștintelor de matematică sunt susținute de către prof. Felician Graur (titularul catedrei de matematică).
Activitățile de recuperare și consolidare a deprinderilor și cunoștințelor de bază scris-citit-socotit și dezvoltare a deprinderilor de igienă personală (la clasele I-IV) sunt susținute de către înv. Petronela Graur.
MATERIALE EDUCAȚIONALE
Ne dorim ca fiecare elev beneficiar al proiectului să aibă un ghiozdan încăpător, cărți, caiete, creioane, carioci, pixuri și un stilou, toate adunate într-un penar. Pentru mulți elevi, chiar și un creion poate aduce o bucurie de nedescris!
MATERIALE IGIENĂ PERSONALĂ
ACTIVITĂȚI DE ANIMAȚIE
Echipele de animatori ale asociației realizează bilunar, la sfârșit de săptămână, activități de animație și recreere dedicate elevilor cuprinși în program cât și celorlalți elevi ai Școlii Aghireșu. Totodată, vizitele în comunitate facilitează monitorizarea evoluției elevilor cât și dialogul cu familiile acestora.
Totodată, echipa Asociației Profesor GHEORGHE BALACI, alături de echipa de profesori ai Școlii Aghireșu organizează lunar, întâlniri cu părinții elevilor cuprinși în proiect, întâlnirile având rolul de a consilia membrii familiei în vederea consolidării cunoștiințelor dobândite de elevi (scop: crearea unei complementarități între educația primită în școală și cea primită acasă).