Am început acest nou an școlar plini de încredere și entuziasm datorită noilor proiecte pe care le desfășurăm. Activitatea noastră, a Asociației Profesor Gheorghe Balaci, continuă să facă o diferență pentru elevii care provin din mediul rural. Viața la țară nu ar trebui să mai fie o barieră pentru un viitor împlinitor, unde potențialul fiecăruia dintre noi să fie fructificat.
Implicarea în comunitățile dezavantajate și sprijinul oferit tinerelor generații ar trebui să fie și responsabilitatea noastră, a tuturor. România are nevoie de o schimbare sustenabilă, la care putem pune fiecare câte o cărămidă, cu pași mici, dar siguri și de impact. Diferența se face, în primul rând, prin educație.
Școala și profesorii au reprezentat temelia parcursului nostru în viață, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Din păcate, oportunitățile și accesul la educație nu sunt la fel pentru fiecare copil, considerăm însă că împreună putem fi schimbarea pe care ne dorim să o vedem în România. Iar pentru că deja au trecut 6 ani de când am hotărât să contribuim la combaterea abandonului școlar și să ne implicăm activ în societate, ne-am dorit să vă povestim despre ce au însemnat acești ani pentru noi și cum putem schimba vieți când lucrăm împreună.
La împlinirea primilor 6 ani de activitate, fondatorul Asociației Profesor Gheorghe Balaci, Flavian-Cătălin Pah, ne vorbește despre începuturile Asociației, motivația și satisfacțiile voluntariatului și cum poate oricine să se implice în proiectele noastre educaționale și să facă astfel o diferență în comunitate:
1. Cum a început activitatea Asociației Profesor Gheorghe Balaci?
Activitatea Asociației Profesor Gheorghe Balaci a început în anul 2015, după terminarea anului de studiu petrecut la College of Europe, în Varșovia. Anul petrecut la Natolin m-a inspirat, arătând-mi încă o dată cât de important este accesul la educație. Fiind singurul român acceptat ca bursier la Natolin în anul universitar 2014-2015, am început să mă întreb cui datorez o astfel de șansă și care au fost pașii care m-au purtat atât de departe. Multe din răspunsuri pendulau în jurul anilor de educație primiți acasă, la Dej și apoi, începând cu liceul, la Cluj. Pașii fuseseră inevitabil călăuziți de sistemul educațional din România, bun sau mai puțin eficient, în funcție de etape și timp. Așadar, a apărut dorința de a înființa o asociație dedicată combaterii abandonului școlar și susținerii educației în mediul rural, o parte din inspirație venind și din amintirea bunicului meu, profesorul Gheorghe Balaci, profesor de limba și literatura română mai bine de 30 de ani, în comuna Chiuiești. Mi-au apărut repede în minte numele a doi colegi și prieteni care știam că sunt pasionați de proiecte educaționale și de schimbarea în bine. Mai apoi, discuției s-a mai alăturat încă o prietenă și, în câteva zile, am fost de acord că toți patru putem începe acest drum, un drum al implicării în educație și în societate.
2. Care a fost primul proiect și cum s-a dezvoltat Asociația de-a lungul anilor?
În anul școlar 2015-2016 am început primele noastre două proiecte de tip afterschool, în Școlile Generale din satele Aghireșu și Hășdate, din județul Cluj. Cele două proiecte presupuneau ore suplimentare de matematică și limba română, oferite de profesorii din sat, precum și o masă caldă pentru un număr total de 50-60 de elevi. În același an școlar am reușit să înființăm și două laboratoare de informatică în Școala Generală Leșu și Școala Generală Cămărașu. Proiectele din școli ne-au adus aproape și de părinți și comunitate, așadar am decis să ne implicăm și aici. Pentru a oferi sustenabilitate financiară proiectelor educaționale și pentru a putea ajuta și părinții, am început dezvoltarea unor afaceri sociale în sate, afaceri care să genereze venituri și locuri de muncă în comunitate. Astfel, în satul Aghireșu, am înființat solarii cu diverse culturi precum mentă, busuioc și rucola, iar în satul Hășdate, asociația a construit o brutărie, donată familiei unei eleve înscrise în programul nostru educațional. Am fost conștienți încă de la început că pentru a putea ajuta pe termen lung școala și elevii trebuie să ne implicăm și în comunitate, aceasta implicare rămânând și azi una din regulile de bază ale asociației noastre.
3. Ce proiecte sunt in desfășurare in acest moment?
În urmă cu doi ani, am decis să optimizăm activitatea asociației și să ne axăm pe găsirea unor soluții care să răspundă cât mai bine nevoilor elevilor. Ne-am dat seama că există foarte mulți elevi care au nevoie de pregătire suplimentară și mentorat nu doar în școlile din sat, ci și în momentul în care ajung la liceu. Ne dorim să ne axăm pe ore suplimentare de matematică și limba și literatura română oferite elevilor de clasele a VII-a și a VIII-a din mediul rural, în vederea obținerii unor rezultate bune la examenele de Evaluare Națională. Orele de pregătire suplimentară continuă și la liceu iar pe tot parcursul procesului educațional, oferim o atenție sporită educației financiare și antreprenoriale. Momentan, lucrăm cu un număr de aproximativ 25 de copii, elevi ai Colegiului Tehnic “Aurel Vlaicu” din Cluj-Napoca (clasa a X-a) și elevi ai Școlii Generale “Simion Balint” Copăceni (clasele a VII-a și a VIII-a).
4. Care sunt planurile de viitor ale Asociației?
Planurile de viitor cuprind realizarea unui număr cât mai mare de parteneriate, atât cu școli cât și cu companii private, care să ne permită să ajungem în orice colț al țării unde există elevi potențiali beneficiari ai proiectelor noastre. Ce ne dorim este ca în orice moment în care un profesor din mediul rural identifică un elev talentat, care cu puțin sprijin ar putea ajunge departe, asociația noastră să poată oferi cadrul educațional necesar unei dezvoltări de lungă durată, atât pe perioada studiilor gimnaziale, cât și a celor liceale. Cum un o astfel de responsabilitate nu poate fi asumată fără susținere din partea mediului privat, vrem ca Asociația Profesor Gheorghe Balaci să devină un liant de încredere și transparent între școli și companiile care își doresc să susțină educația din România.
5. Cum putem sprijini Asociația Profesor Gheorghe Balaci?
În educație va fi nevoie întotdeauna de sprijin, un sprijin care poate veni în diferite forme : donații, voluntariat, mentorat și cel mai important, implicare pe termen lung, indiferent de natura ei.
Cei care doresc să ne susțină pot afla cum se pot implica pe pagina noastră de internet unde descriem fiecare proiect pe care îl desfășurăm și nevoile pe care elevii, profesorii sau școala le au.
Vă mulțumim că ne sunteți alături de 6 ani și că, împreună, am reușit să contribuim la facilitarea accesului la educație și șanse egale pentru peste 150 de copii!
afterschool, aghiresu, asociatia profesor gheorghe balaci, camarasu, comuna chiuiesti, gheorghe balaci educatie, hasdate, implicare in societate, lesu